LIVE

Temat: MAJUŚKI 2009
Morgana śliczny ten twój brzusio, dzidziuś rośnie. Ja dzis odebralam wyniki morfologii krwi. Zawsze wszystkie mieściły się w normie, a dzis niestety. Za wysokie WBC i NEU, a za niskie LYM, MCV, HCT, w piątek jestem zapisana na badanie więc mam nadzieje że lekarz wszystko mi wyjaśni, tylko szkoda ze ide tylko na zwylke badanie a nie na usg, bo bardzo bym...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=55541



Temat: MAJUSIE 2007 - rozdanie 3
Witam Wiem, wiem..... dawno mnie nie było........... Dziękuję Wam wszystkim za pozdrowienia Basia, zdjęcia z zapoznania fajnowe - poproszę na maila I od razu mam wieeelką prośbę Odebraliśmy dzisiaj wyniki badań krwi Młodziana i prawie wszystko ma w normie. Prawie, bo GRAN% ma bardzo zaniżone. Ma 17,8%, gdzie norma to 28,0 - 56,0. I jeszcze LYM% ma 75,2%, a norma to 50,0...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=48632


Temat: Morfologia dwulatka - pytanie
Kuba miał w czwartek robioną morfologię i w piatek odebrałam wyniki, naszej pediatry już nie było, więc rozmawiałam z nią tylko przez telefon. No niby mnie uspakajała, ale może któraś z Was też się zna i zechce zinterpretować wyniki. Denerwuję się bo kilka wskaźników odbiega od normy. WBC 13,7 (4,0-10,0) +! Neu% 34,0 (42,0-80) - Lym# 8,0 (1,2-4,5) ** Mon# 0,93 (0,00-0,80) + MCV 75,1 (76,0-100,0) - Badania były robione z powodu duszącego kaszlu występującego od dwóch tygodni, podejrzenie alergia, krztusiec lub inna wirusówka. Ktoś pomoże, z góry dzięki. ps. pediatra tłumaczyła, że...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=20027


Temat: Podwyzszony AspAT AlAT
Jestem mocno przestraszona. Odebrałam wyniki Majki (6 lat) Ma AspAT -89 i AlAT 80 i HCT 31,9% (norma 35-50) HGB 10,2 g/dl (norma 11,9-17,5) MCH 25 pg (norma 26-34) LYM% 55% (norma 10-48) GRA% 35% (norma 37-80) Napisałam wszystkie wyniki, które odbiegają od normy. Nie wiem, czy bardzo, czy nie. Majka teraz choruje na półpaśca, ale lekarka powiedziała, że za dwa tygodnie mamy powtórzyć badania i jeśli wyniki się nie poprawią. to kładzie dziecko w szpitalu. Poszukałam w sieci, ale to co znalazłam wcale mnie nie uspokoiło, a wręcz przeciwnie. Proszę może ktoś będzie umiał mi wyjaśnić, czy te wyniki rzeczywiście są takie złe, czy też mogą być spowodowane półpaścem? Przecież przez 2 tygodnie to ja oszaleję
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=56975


Temat: czy to CHLAMYDIOZA?Prosze pomozcie...
Tamtam masz na mysli Borelioze? Niemozliwe robilem badania wpierw Elise(ujemna) a potem C6 LYME dwukrotnie w tym raz u Dr. Wielkoszynskiego i oba ujemne? a stawy,kregoslup i sztywnosc karku nonstop! Do ... Wiem ze moje wyniki na Myco maja w miare niskie przeciwciala,wiec skad te silne objawy? Pozdrawiam was wszystkich serdecznie
Źródło: forum.chlamydioza.pl/viewtopic.php?t=753


Temat: CD 57
CD57+ jest markerem na powierzchni malej grupy lymfocytow T, natural killers (NK). Nikt nie wie dlaczego, ale kiedy te lymfocyty sa ponizej normy mysli sie o przewleklej boreliozie. Ma to znaczenie ... wynosi 60-360. Ponizej 60 wynik jest niski i powiazany z choroba z Lyme. Doktor Burrascano zrobil badania na wlasnych pacjentach i uwaza, ze nisko jest juz ponizej setki.
Źródło: forum.chlamydioza.pl/viewtopic.php?t=733


Temat: rak gruczołowo-torbielowaty ślinianki podżuchwowej
K/μL 4,0 — 11,0 w NEUT% ­ 85,9 % 38,0 — 70,0 w LYM% ¯ 5,9 % 21,0 — 50,0 Odczyn Biernackiego ­ 14 mm/h Badanie ogólne moczu Białko slad Leukocyty...
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=190


Temat: wyniki badań dziecka?? proszę
proszę o interpretacje wyników badań mojego dziecka ma 8 miesięcy Morfologia Morfologia Morfologia Morfologia Morfologia RBC 3,83 mln/ul norma 3,5 - 5,3 HGB 10,7 g/dl norma 10,5 - 14,5 HCT 29,90% % norma 32 - 42 MCV 78,1 fl norma 76 - 90 MCH 27,9 pg norma 25 - 31 MCHC 35,8 g/dl norma 32 - 36 RDV 14,6 % norma 11,5 - 16 WBC 12,7 tys/ul norma 5 - 15,5 LYM 8,06 tys/ul norma 1,5 - 8 MONO 1,29 tys/ul norma 0,2 - 2 NEU 1,42 tys/ul norma 1,5 - 7 EOS 1,55 tys/ul norma 0,03 - 0,6 BASO 0,34 tys/ul norma 0 - 0,06 LYM% 63,7% % norma 30 - 60 MONO% 10,2% % norma 3 - 12 NEU% 11,2% % norma 35 - 55 EOS% 12,2% % norma 1 - 7 BASO% 2,7% % norma 0 - 2 PLT 532 tys/ul norma 140 - 440 MPV 8,1 fl norma 7 - 13 ROZMAZ RĘCZNY NEUTR 12% EOZYN 10% LIMFO 73% mocznik 14mg/dl kreat 0,39 mg/dl żelazlo 56 ug/dl
Źródło: forum.futuramed.pl/viewtopic.php?t=377


Temat: proszę o pomoc w interpretacji wyników badań
PT 72,7% NORMA=80,00-120,00 INR 1,40%NORMA=0,90-1,30 APTT 50,5 sek NORMA=35,00-45,00 czas krwawienia 5min15sek NORMA=1,00-4,00min czas krzepnięcia 11min NORMA=4,00-10,00min WBC 4,4 norma=4,0/12,0 LYM 1,9 norma=1,0/5,0 MON 0,5norma=0,1/1,0 GRA 2,0norma=2,0/8,0 LYM%42,2norma=25,0/50,0 MON% 12,1norma=2,0/10,0 GRA%...
Źródło: forum.futuramed.pl/viewtopic.php?t=201


Temat: Wyniki badań
... 16,5)MCH 29,0 (25,0 35,0)MCHC 34,8 (31,0 38,0)LYM 2,2 (0,5 5,0)GRAN 3,1 (1,2 8,0)MID 0,6 (0,1 1,5)LIM% 38,0 (%15,0 50,00)GRA% 54 (%35,0 80,0)MID% 8,0 (%2,0 15,0)BARDZO PROSZĘ O OPINIE
Źródło: forum.futuramed.pl/viewtopic.php?t=339


Temat: Wyniki badań
Witam!Jestem w 7 miesiącu ciąży i mam kiepskie wyniki:(LEKARZ STWIERDZIŁ ANEMIE I PRZEPISAŁ MI ŻELAZO,zlecił mi ponowne badanie morfologi, czy ktoś może mi pomóc w odczytaniu wyników i czy są prawidłowe , następną wizytę mam dopiero za 3 tygodnie więc się stresuje...z góry dziękuje:) WBC 6.4 RBC 3.44 HGB 10.09 HCT 33.5 % MCV 97.4 fL MCHC -29.9 PLT 202 LYM% 21.4%...
Źródło: forum.futuramed.pl/viewtopic.php?t=339


Temat: Odmiedniczkowe zapalenie nerek
Witajcie, mam do Was pytanko, czy jest jakies prawdopodobienstwo, ze wlasnie ta chorobe wywolala cukrzyca? Wyniki moczu i krwi przeokrutne, podam co niektóre: Pierwsze badania z 18.08.2005: KREW: Ob po jednej godz 67 WBC +17 LYM% 7,2 MXD% 5,0 NEUT% 87,7 MPV 10,1 MOCZ białko +32mg% glukoza +1,4g% No i drugie badania z 22.08.2005, calkiem innaczej wyszły: KREW OB po 1 godz 97 WBC 5,4 LYM% 38,6 MXD% +23,0 NEUT% - 38,4 MPV -8,4 MOCZ białko +3 mg% glukoza +0,3 g% Dodam, że cały czas biorę antybiotyk Keflex. Cukry kształtują się w granicach...
Źródło: forum.mojacukrzyca.org/viewtopic.php?t=4400


Temat: Przypadek Zosi
... czy ta data ostatecznie się utrzyma. Kolejne badanie krwi za tydzień. Na Pomorzanach zmiany. Pacjentki wracają pod opiekę ginekologii, a w punkcie podawania cytostatyków nie będzie już przyjęć lekarskich ani pobierania...
Źródło: nowotwor.eu/viewtopic.php?t=453


Temat: moja historia(poczatek)
Dziekuje Wam Kochani za Wspaniale zyczenia Postanowilam sobie zrobic prywatnie badania krwi i bardzo sie zle czuje i nie moge wrocic do formy po tej chemii ,moze pomozecie mi ocenic wyniki z tego co sama widze mam wysokie biale krwinki Przypomne ze 24 godziny po chemii dostalam neulaste RBC-3.89 HCT-34.3 MCV-88.3 RDW-16.8 HGB-11.7 MCH-30.2 MCHC-34.1 PLT-201 MPV- 8.1 WBC-14.9 LYM-2.1 GRANH-12.2 mid-0.6...
Źródło: nowotwor.eu/viewtopic.php?t=757


Temat: Elza badania krwi
Elza od trzech dni miała podwyższoną temperaturę (powyżej 39 stopni), więc pojechaliśmy do weta na kontrolę. Zrobiliśmy badania krwi, w których wyszło, że ALT (transaminaza glutaminianowo-pirogronianowa) jest trzykrotnie wyższa niż norma. Wet powiedział, żeby suce podawać hepatil i za miesiąc powtórzyć badania, on nic więcej tu nie może stwierdzić. A mnie to bardzo niepokoi, bo taki wysoki wynik świadczy raczej o uszkodzeniu wątroby i chciałabym znaleźć tego przyczynę. Niestety, u nas w okolicy nie mam weta, którego darzę pełnym zaufaniem, ale pojeżdżę z tymi wynikami po wszystkich i zobaczę co mi powiedzą. Zwracam się tez do was z prośbą, jeżeli macie może jakieś sugestie, co taki wynik może konkretnie oznaczać, to podzielcie się. Ja się strasznie martwię, że ten mój potwór mógłby poważnie zachorować Poniżej dokładne wyniki badania krwi (dla pełnego obrazu): Morfologia WBC: 9,15; LYM: 2,15; MID: 0,43; GRA: 6,57; LY%: 23,5; MI%: 4,7; GR%:71,8 RBC:5,54; HGB: 13,3; HCT: 34,7; MCV: 63; MCH: 24;...
Źródło: leonberger-info.pl/forum/viewtopic.php?t=117


Temat: Elza badania krwi
Poniżej dokładne wyniki badania krwi (dla pełnego obrazu): Morfologia WBC: 9,15; LYM: 2,15; MID: 0,43; GRA: 6,57; LY%: 23,5; MI%: 4,7; GR%:71,8 RBC:5,54; HGB: 13,3; HCT: 34,7; MCV: 63; MCH: 24; ... segmentowate: 65%; Eozynofile: 4%; Limfocyty 27%; Monocyty: 2% Obraz krwinek czerwonych: Oligochromia: nieznaczna pokazałam wyniki Elzy - wet spojrzał i stwierdził, że nie ma powodu do niepokoju, jest dobrze, że trochę...
Źródło: leonberger-info.pl/forum/viewtopic.php?t=117


Temat: ***Kwietnióweczki 2009 *** vol 4
... , 23 , 26-34 MCHC 32,1 , 30,3 , 32,0-36,0 LYM% 59 , 38 , 20-46 MON% 5,20 , 4,80 , 4,00-10,00 GRA% 36 , 57 , 42-80 #LYM 4,3 ,...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=67871


Temat: Borelioza
Borelioza Borelioza (Borrelia burgdoferi) Borelioza (synonimy-choroba z Lyme, Krętkowica kleszczowa) jest przewlekłą bakteryjną chorobą atakująca wiele narządów. Wywołuje ją krętek z rodziny Spirochetacea, a najczęściej występuje Borrelia burgdoferi, Borrelia afzeli, Borrelia garini i Borrelia japonica. Do infekcji dochodzi w wyniku ukąszenia kleszcza z rodziny Ixodes i pierwotnie ma charakter lokalny, w postaci zaczerwieniania. Objaw wędrującego rumienia zdarza się rzadko w przeciwieństwie do ... ich obrzęku i bolesności. W diagnozie pomocne są badania krwi, moczu oraz badanie mazi pobranej z zaatakowanych stawów. Leczenie boreliozy polega na stosowaniu antybiotyków oraz środków przeciwbólowych i przeciwzapalnych. Zwykle pierwsze...
Źródło: na4lapachi1smyczy.fora.pl/a/a,635.html


Temat: bakterie w moczu
rozpoznanie R50.9- gorączka,nie okreslona wyniki badań laboratoryjnych ALT 21 AST 51 CRP 1,9 NA 140 K 4,1 GLUKOZA 5,0 POSIEW Z KRWI jałowy MOCZ BADANIA OGÓLNE Z OCENĄ OSADU KOLOR słomkowy KLAROWNOŚC przejżysty CIĘŻAR WŁAŚCIWY 1,01 ODCZYN MOCZU 6 LEUKOCYTY negatywny AZOTYNY negatywny BIŁKO negatywny CUKIER W M. negatywny ACETON negatywny UROBILINOGEN norma BILIRUBINA negatywny KREW 50/ul BADANIE BAKTERIOLOGICZNE MOCZU 2008-11-04 posiew jałowy MOCZNIK 2008-11.01 mocznik 2,2 MORFOLOGIA KRWI OBW. Z ROZMAZEM + PŁYTKI KRWI WBC 11,32 ; 10^3/UL NEUT# 1,31 ; 10^3/UL LYM# 8,27 ; 10^3/UL MONO# 1,61 ; 10^3/UL EOS# 0,08 ; 10^3/UL BASTO# 0,05 : 10^/UL NEUT% 11,06 ; L ; % LYM% 73,1 ; H ; % MONO% 14,20 ; H ; % EOS% 0,70 ; % BASO% 0,40 ; ... z powodu zakażenia dróg moczowych, Keflexem. Po zakończeniu leczenia wystąpiła gorączka 40 st. Przy przeyjęciu stan dziecka dośc dobry, w badaniu fizykalnym stwierdzono lekko zaczerwienione gardło oraz zaczerwienienie okolicy sromu. W...
Źródło: uronef.pl/Forum/viewtopic.php?t=5732


Temat: Wyniki kilku badań... czy są powody do niepokoju?
Biorę od około roku tabletki Yasminelle. Wczoraj dość spontanicznie wybrałam się na kilka badań, o których kiedyś przeczytałam, że mogą okazać się pomocne przy określeniu jak na organizm wpływa antykoncepcja. Dzisiaj odebrałam wyniki. Oczywiście, zamierzam z nimi wybrać się do lekarza. Niestety, poszukuję innego lekarza niż mój dotychczasowy, a na razie nie jestem w miejscu zamieszkania, więc muszę te kilka dni poczekać. Chęć zmiany lekarza jest spowodowana tym, że przy ostatniej wizycie zapytałam, jakie powinnam zrobić badania (po prostu 'jakie', nawet nie prosiłam o skierowanie) - machnął ręką i stwierdził, że 'nie trzeba robić żadnych badań'. Wydało mi się to co najmniej dziwne i biłam się przez długi czas z myślami, po czym wzięłam sprawy w swoje ręce. Chciałabym jednak dowiedzieć się, czy te wyniki dają jakiś powód do niepokoju: APTT: czas = 33,3 s; czas ktr: 35s (norma 28-42) PT: 31, 2s; czas ktr: 15,4s (norma: 12-18s) WSK.PT: 49,4 (norma 80-120) Czy to pigułki ... nie jest zbyt wysoka? Jeszcze OB. Przytoczę tylko wskaźniki które nie mieszczą się w normach: LYM 5,1 (norma: 1,0-5) LYM% 62,7 (norma: 25-50) GRA 2,6 (2,0-8,0) GRA% 31,1 (50-80) Dodam, że znajduję się pod koniec drugiego tygodnia brania tabletek w tym cyklu. Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedź! Z tymi badaniami będę mogła być u lekarza dopiero za jakiś tydzień, a już teraz jestem trochę zmartwiona tymi nieidealnymi wynikami...
Źródło: forum.antykoncepcja.pl/viewtopic.php?t=25167


Temat: rak gruczołowy ...
HCT:44,6%, RCB: 5,14mln/ul, HGB: 14,6 g/dl, MCHC:32,8 g/dl, MPV: 8,4 fl WBC: 9,2 tys/ul MON%:5,8%, MON#0,5G/l MXD%(brak wyniku) MCV: 87,0, PLT 328 tys/ul MCH 28,4 pg, RDW: 14,3% PDW 16,5% LYM%:21,4%, LYM#1,9 tys/ul, GRAN%:72,8% GRAN#: 6,8 tys/ul glukoza w plynie oplucnej - 138H mg/dl LDH w plynie oplucnej 203 U/L Trójglicerydy w plynie oplucnej 19 Amylaza w plynie oplucnej 111 U/L Echokardiografia ... PG max:20mmHg. Komora prawa niepowiekszona , TAPSE-24mm. Zastawka trojdzielna : niewielka fala zwrotna do RA. Przedsionek prawy niepowiekszony. Przebyl zawal serca. Nadcisnienie tetnicze. Wada aortalna serca. Polowy z tych badan nawet...
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=926


Temat: rak niedrobnokomórkowy T4N2M0
złe wyniki..OB 94, CRP 154 oprócz tego erytrocyty spadły, hematokryt i hemoglobina a leukocyty podniosły się ponad normę. rozmaz leukocytów też nie wygląda ciekawie..LUM % 9,4 LYM 0.96 NEUT % 79,5 ... środku co mogą oznaczać jego wyniki...dostałam potwierdzenie, że to jest ROZSIEW CHOROBY...ze w zasadzie nie ma co zaproponować w takim stadium...musiałaby tatę odesłać do hospicjum...ale nie chce tego robić..tata jest świadom ... tacie że ma tą chorobę, teraz mamie że doszło najprawdopodobnie do rozsiewu)......jutro tata ma mieć ponownie pobraną krew do badania...wyniki mają być po południu.gdzieś w środku chciałabym żeby jutro okazało się, że tamte wyniki były tylko zwykłą pomyłką laboratoryjną.nie wiem co dalej robić...jesli wyniki bedą nadal takie lub jeszcze gorsze..pani doktor mówi że wizualnie widzi tatę w bardzo dobrej formie...że dla kogoś ... ma dreszcze, gorączkę, mówi ze ma prawie brak czucia w stopach, coraz częściej mówi na temat śmierci. jezeli są takie wyniki wysokie i niskie w badaniu krwi, to można coś zrobić...
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=356


Temat: tarczyca wyniki badań
Witam, znajomy wysłał mnie na badania, bo stwierdził, że mogę mieć powiększoną tarczyce. wyniki są następujące: ft3 4,14 pmol/l norma 4.0-8.3 pmol/l ft4 9.3 pmol/l norma 9.0-20.0 pmol/l poza tym poczytałam ... wyniki morfologii: hematokryt 45.2% hemoglobina 14,9 g/100 krwinki czerwone 5 200 000 /ul krwinki białe 7 700 /ul MVC (ŚR.OBJ.KRW) 87 PŁYTKI KRWI: 326 000 w 1 ul ob po 1 ... 13,9 (10.-15) MPV 8,5 (6.5-11) PDW 14.9 (10-18) DIF: % LYM 27.8 (17-48) % MON 3.8 (1.0-10.0 % GRA 68.4 (43-76) #LYM 2.1 (1.2-3.2) #MON 0.2 (0.3-0.8)??? #GRA 5.4 (1.2-6.8) PROSZĘ...
Źródło: forum.futuramed.pl/viewtopic.php?t=504


Temat: Rak oskrzelowy płuca prawego
... jednak powiedzieć cos o przedstawionych wynikach, o usg śródpiersia? Ten guzek na nadnerczu to cos powaznego? Co to są te kąty p- z wolne? Czy dobrze myślę ze badanie histopatologiczne ujawnilo...
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=638


Temat: opis rozpoznania raka płuc
Witam a to ostatnie trzy wypisy z szpitala Diagnostyka 2009-08-09 morfologia WBC 6,9[K/uL] RBC 5,08[M/uL] HGB15,4[g/dL] HCT45,2[%] MCV89,0[fL] MCH 30,3[pg] MCHC 34,1[g/dL] RDW-CV 13,1[%] LYM 30,2[%] LYM 2,1[K/uL] NUE 56,07[%] NEU ... USG jamy brzusznej Duża ilosc gazów jelitowych utrudniają badanie Wątroba niepowiększona,o podwyszonejechogenności miąższu,bez zmian ogniskowych. Pęcherzyk żółciowy niepowiekszony,bez ech złogów,sciany niepogrubiałe. Drogi żółciowe wewnątrz-wątrobowe i przewód żółciowy wspólny nieposzerzony. Trzustka niepowiekszona,bez ... Przestszeń za otrzewna niewidoczna - gazy pechęż moczowy opróżniony. diagnostyka 2009-09-04 morfologia WBC 6,2[K/uL] RBC 4,87[M/uL] HGB 14,8[g/dL] HCT 43,8[%] MCV 89,9[fL] MCH 30,4[pg] MCHC 33,8[g/dL] RDW-CV 13,0[%] LYM 28,9[%] LYM ... miejscu -pobrano bioptaty. Lewe drzewo oskrzelowe: sciana oskrzela głównego w 1/2 długosci wypchnięta od strony grzbietowej śluzówk w tym miejscu nieregularna -w badaniu autofluorescencyjnym osłabienie autofluorescencji-pobrano bioptaty. Poza tym bez innych ... zalecenia Pacjent zgłosi sie celem odbioru wyniku hist-pat. i decyzji co dalszego leczenia Rp. Xanax SR 0,5 mg 30tabl. Diagnostyka 2009-11-04 Morfologia WBC 8,6[K/uL] RBC 5,28[M/uL] HGB 15,8[g/dL] HCT 46,9[%] MCV 88,8[fL] MCH 29,9[pg] MCHC 33,7[g/dL] RDW-CV 12,6[%] Lym 19,5[%] LYM 1,7[K/uL] NEU 71,2[%] NEU 6,1[K/uL] MID 9,3[%] MID 0,8[K/uL] PLT 216[K/uL] PDW 13,3[fL] MPV 10,0[fL] P-LCR 26,3[%] GLU 101[mg/dl] K 4,2[mmol/l] ALT 22[U/l] AST 18[U/l} BILI T 0,6[mg/dl] KRE-S 0,99[mg/dl] ALP 81[U/L] KT Kt klatki piersiowej W porównaniu z badaniem KT z dnia 24-07-2009 obraz nie zmienił sie istotnie Płuco prawe- stan...
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=541