LIVE

Temat: znowu... :( a diagnozy nadal nie ma :(
Zrobiłam masę badań prywatnie oczywiście crp 40 Lamblie i mononukleoza wynik ujemny badanie moczu wyszło średnio tzn znów niewłaściwy ciężar i pojedyncze wyługowane erytrocyty, więc dodatkowo zrobili mocznik kwas moczowy i kreatynine dwa ostatnie wyszły poniżej normy, czyli cos jednak z tymi nerkami nie tak czekamy na wyniki na bolerioze toxo, helicobacter i pasozyty morfologia z rozmazem też nie jest rewelacyjna ale...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=35501



Temat: :.:.:.LISTOPADOWE BRZDĄCE SETKA 9.:.:.:
Aga gratulacje! Ale jestes dzielna! U nas powrot do normy. Wrocilismy po swietach do pracy i zlobka. Robilismy Alce morfologie z rozmazem i badanie moczu - wszystko ok. Za dwa tyg...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=58714


Temat: prośba o interpretację badań
witam! właśnie odebrałam wyniki badań.. może ktoś z Was pomoże i wyjaśni tak przed moją wtorkową (14go)wizytą u lekarza... będę wdzięczna Cytomegalia CMV przeciwciała w kl IgG <4 U/ml przeciwciała w kl. IgM 0,090 Index Przeciwciała Toxo IgG 0,10 Iu/ml norma 0-3 przeciwciała Toxo Igm ujemny Morfologia: leukocyty we krwi 5,8 K/ul limfocyty % 47,3% MID % 3,1% Granulocyty obojęt. w ojądrze ... 255 K/uL MPV 9,1fl Rozmaz Krwi obwodowej granulocyty obojętne pałeczkowate 1% granulocyty obojętne o jądrze podzielonym 53% granulocyty kwasochłonne 1% Granulocyty zasadochłonne 1% limfocyty 42% monocyty 2% OB po godzinie 7mm...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=56716


Temat: RESZKO proszę o pomoc
Witam, wiem, że nie tak dawno temat był poryszany, jednak mnie chodzi o interpretację rozmazu(pomiar automatyczny) morfologii. W sumie mam podane normy, ale nie wiem co oznacza NEUT-22.1%, oraz LYMPH-64.3%. Norma na NEUT to(35.0-55.0), a na LYMPH (40.0-60.0). Pozostałe parametry są w normie. W morf. wyszło tylko mało krwinek czerwonych, bo tylko 4.09, przy hemoglobinie i hematokrycie w normie. Badania robiłam Hani,...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=33414


Temat: Problem z leukocytami i granulocytami
Co do jednorazowego podania nurofenu lekarka ma rację - nie powinien mieć wpływu na wyniki morfologii. Zahamowanie produkcji w szpiku przez ibuprofen się zdarza, ale zwykle przy przewlekłym podawaniu dużych dawek. Zresztą ibuprofen działa zazwyczaj supresyjnie na wszystkie linie komórkowe w szpiku a nie wybiórczo na produkcję leukocytów. Co do zmiany proporcji w rozmazie, ma jeszcze czas do 6-7 roku życia, więc tym sie nie martw. Najważniejsze, że inne parametry krwi są w normie (płytki, hemoglobina). Ja bym powtórzyla badania krwi, dołożyła do tego jeszcze CRP (ocena stanu zapalnego), oczywiście koniecznie ocena węzłów...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=65907


Temat: TERAZ MY BARDZO PROSIMY O DOBRE FLUIDKI
... dni nic nie pomaga. Tylko w nocy śpi spokojnie. Zrobiliśmy badania ogólne moczu i posiew, usg jamy brzusznej, ale nic nie wykazały. Wszystko w normie. Zrobiłam jeszcze morfologię z rozmazem i...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=60017


Temat: Podwyższone ASO - proszę o interpretację
Witam, Córa od kilku dni jakieś coś grypopochodnego. Do tego bóle pod kolanami oraz kości. Lekarka dała tylko zwykłe osłonowe i zwolnienie (przeczekanie) plus zleciła badania krwi w tym wskaźniki reumatoidalne. Dziś temperatura 38, skarży się na silne bóle głowy i nogi. Dziś odebrałam wyniki. ASO norma 200 ma 242 Monocyty w rozmazie norma 6 ma 12 w morfologii norma 6 ma 14,2 OB norma do 15 ma 15 Gran. Kwasochłonne norma 5 ma 7 Erytrocyty norma 5,2 ma 5,4 Eozynofile norma 7 ma 7,3 Reszta całkowicie w normie Proszę o pomoc -...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=66415


Temat: płytki dużo poniżej normy
Ufff. Zrobiliśmy badanie jeszcze raz. Pediatra dała skierowanie do dziecięcego szpitala kliinicznego. Tam wykonali morfologię z rozmazem i dodatkowo sprawdzili hemostazę. Tym razem liczba płytek wyniosła ...276 tys. Różnica między dwoma ... jest trochę obniżona 179mg/dl przy normie 200, ale tym lekarka kazała się nie przejmować. Naprawdę mogę? Czuję sie wypruta psychicznie i fizycznie. Chyba sobie fundnę jakiegoś drinka
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=52940


Temat: Kto mi wyniki krwi zinterpretuje?plissss
Nie piszesz nakjważniejszej rzeczy - z jakiego powodu te badania zostały zlecone. ob jest nieco podwyższone, sama morfologia jest prawidłowa, w rozmazie widoczny jest jeden atypowy limfocyt - jak w mononukleozie, tylko że za mało, choć może być w normie w fazie zdrowienia, lub po prostu jeden taki się znalazł.
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=32394


Temat: KAJA - NOWY DOM JUŻ WYBRANY
Czy badania które miała zostały jakoś przez weta zinterpretowane???? Tak, oczywiście: Nieznaczne podwyzszenie poziomu mocznika moze byc spowodowane zbyt duza podaza bialka w pokarmie - na razie nie ma sie czym ... parametry poprawne oprocz cholesterolu. Musimy zwrocic uwage na tlo zywieniowe, ale nie ma jeszcze powodu do niepokoju. Miesnie - norma - zbyt maly poziom trojglicerydow normalny na tym etapie rozwoju. Morfologia Zbyt duza liczba leukocytow i limfocytow w rozmazie wskazuje na toczacy sie stan zapalny. Z badan moczu wynika ze jest to zapalenie układu moczowego/pecherza. Liczba erytrocytow i dalsze parametry wskazuja rownież ... co wyjdzie. Dawka luminalu została nieznacznie podniesiona - za jakiś czas znów będziemy robić badanie na poziom wysycenia organizmu tym lekiem. To chyba tyle na chwilę obecną Pozdrawiam
Źródło: fundacjagoldenom.fora.pl/a/a,1676.html


Temat:
Moje drogie badania mam raczej ok te co już zrobiłam to morfologia więc jest wszystko w normie jedynie mam OB 30 ale ja już tak mam z powodu dyskopatii (przewlekły stan zapalny) Coś tam w moczu chyba jest albo i nie bo nie umie rozczytać,ale nic poważnego.TSH mam 1.56 uUI/ml a norma to 0.270-4.20.Cholesterol trochę podwyższony ale zawsze miałam 226 a norma 200.Trójglicerydy 150 i tyle mam normę. Mam już te na czas krzepnięcia APTT wyszło 33,3s a norma 28-34s.Jutro ta nieszczęsna krzywa będą wyniki,mam stresa jak nie wiem co mąż dziś ze mną był na badaniu.Oddali mi tez pieniądze bo nie robią badania na przeciwciała fosfolipidowe więc tych nie będę miała Córki badania jak na moje oko są dobre tylko rozmazu nie wiem dokładnie,ale liczę, że ok są.To na tyle co do mnie trzymajcie babeczki za mnie kciuki za resztę badań Pozdrawiam Was wszystkie:)
Źródło: jestemmamaaniola.fora.pl/a/a,47.html


Temat: Obowiązkowe badania.
... jej wcale. Mimo wszystko odsuwa się od badań rtg kobiety, które są w ciąży, lub ciążę planują, a wyniki ich badań okresowych często pokazują "przesunięcie" rozmazu morfologii, co lekarze wiążą z...
Źródło: trzydziestki.fora.pl/a/a,4654.html


Temat: Masumi już mamusią !!!!!!!!!
- morfologia z rozmazem, bo od dluższego czasu bardzo mało je. Jest to spowodowane idacymi zabkami. Dla pewności mojej i lekarza chcemy wykluczyć anemie. Może to tylko taki okres, ale jesli sie okaże że ma lekko anemie to tez przynajmniej szybko zacznie sie działać. A więc w przyszłym tygodniu na badania . Ja dzis odebrałam swe wyniki: mocz i morfologia. Jest ok, po 2 wskaźniki lekko albo powyżek albo poniżej normy, ale robilam je wczoraj w czasie gdzie choroba była u mnie najcięższa. Dlatego też mogło tak wyjść. A jutro wizyta u gina,...
Źródło: slubne-forum.pl/viewtopic.php?t=216


Temat: Proszę o interpretację wyników
Witam proszę o interpretację wyników Filipa Morfologia: leukocyty 7,6 erytrocyty 4,39 hemoglobina 12,1 hematokryt 36,1 MCV 82,2 MCH 27,6 MCHC 33,5 Płytki krwi 334 Znizocytoza erytrocytów 14,7 RDW-SD 38,3 norma 39-53,3 PDW10 MPV 9,2 P-LCR 18,8 norma 19,2 - 47 Mikroskopowy rozmaz krwi: granulocyty obojętnochłonne 24 norma 27-59 limfocyty 75 norma 29- 48 monocyty 1 norma 3 -8 OB 13 norma 3 -8 To co na ciemnoczerwono jest poza normą, reszty norm nie podawałam bo jest ok. Filip za tydzień ma mieć cystoskopię w narkozie i tak sięzastanawiam o co chodzi w tych badaniach:/ Mocz jest ok, bo też robiliśmy.
Źródło: uronef.pl/Forum/viewtopic.php?t=6178


Temat: Spondyloza i dysplazja - badania
Państwa mogę się wypowiedzieć po otrzymaniu emailem zdjęć, filmu o poruszaniou się i wynikow badania krwi : morfologia z rozmazem, poziom wapnia, fosforu i aktywność alkalicznej fosfatazy. Jak pies jest karmiony...
Źródło: forum.boksery.pl/viewtopic.php?t=1020


Temat: Wymioty zaraz po jedzeniu
Wyniki morfologii, jak powiedział doktor, mieszczą się w dolnej granicy. Jedynie zbyt niski był poziom czerwonych ciałek. Jutro odbieramy kolejne badania krwi, w tym rozmaz białkowy ( chyba tak to się nazywa). Reszta narządów na USG była w normie, jedynie jeszcze trochę powiększona prostata. Dzisiaj psiak dostał tabletkę no-spa i dwa małe posiłki zjadł - gotowany ryż z piersią kurczaka - na szczęście bez wymiotów. Coraz bardziej podejrzewamy, że to może być coś z żołądkiem. W środę chcemy zrobić rentgen żołądka. Nie mam pojęcia, jakie badania jeszcze mogą pomóc zdiagnozować chorobę. Tu, w...
Źródło: vetforum.pl/viewtopic.php?t=1380


Temat: prośba o analizę wyników badania krwi
Witam. Prosiłabym o analizę wyników badań. Badania wykonywałam ponieważ bardzo szybko tracę na wadze (13 kg w dwa miesiące) drżą mi ręce, czuje się osłabiona, mam powiększone węzły chłonne (od około 2 lat) bóle brzucha po jedzeniu, a ostatnio wyczułam 2 małe guzki pod kolanem prawym i jeden w okolicy lędźwi. Mam 21 lat Rozmaz mikroskopowy: Granulocyty segmentowane : 57% -II- kwasochłonne : 5% -II- zasadochłonne : 1% Limfocyty : 28% Monocyty: 9% TSH : 0,762 U/ml Morfologia: WBC 5.2 tys/ul RBC 4,27 mln/ul HGB 13,3 g/dl HTC 38*9 % MCV 91,0 fl MCH 31,2 pg MCHC 34,3 g/dl PLT 175 tys/ul MPV 10,1 fl OB 4,00 Analiza moczu: Odczyn: 5,00 Ciężar właściwy: 1,030 Białko: 0,3 g/l Glukoza: norm Urobilinogen: 35 umol/l Bilirubina 35...
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=735


Temat: wyniki badań dziecka?? proszę
proszę o interpretacje wyników badań mojego dziecka ma 8 miesięcy Morfologia Morfologia Morfologia Morfologia Morfologia RBC 3,83 mln/ul norma 3,5 - 5,3 HGB 10,7 g/dl norma 10,5 - 14,5 HCT 29,90% % norma 32 - 42 MCV 78,1 fl norma 76 - 90 MCH 27,9 pg norma 25 - 31 MCHC 35,8 g/dl norma 32 - 36 RDV 14,6 % norma 11,5 - 16 WBC 12,7 tys/ul norma 5 - 15,5 LYM 8,06 tys/ul norma 1,5 - 8 MONO 1,29 tys/ul norma 0,2 - 2 NEU 1,42 tys/ul norma 1,5 - 7 EOS 1,55 tys/ul norma 0,03 - 0,6 BASO 0,34 tys/ul norma 0 - 0,06 LYM% 63,7% % norma 30 - 60 MONO% 10,2% % norma 3 - 12 NEU% 11,2% % norma 35 - 55 EOS% 12,2% % norma 1 - 7 BASO% 2,7% % norma 0 - 2 PLT 532 tys/ul norma 140 - 440 MPV 8,1 fl norma 7 - 13 ROZMAZ RĘCZNY NEUTR 12% EOZYN 10% LIMFO 73% mocznik 14mg/dl kreat 0,39 mg/dl żelazlo 56 ug/dl
Źródło: forum.futuramed.pl/viewtopic.php?t=377


Temat: Morfologia z rozmazem
Bardzo prosze i interpretacje wynikow badan, poniewaz w internecie jednostki sa inne niz na moim wyniku: RBC 4.93 [10(6)/mm3] HGB 13.7 [g/dl] HCT 41.5 [%] MCV 84 [µm3] MCH 27.8 [pg] MCHC 33.1 [g/dL] RDW 12.8 [%] PLT 337 [10(3)/mm3] MPV 7.2 [µm3] PCT 0.242 [%] PDW 11.3 [%] WBC 6.0 [10(3)/mm3] Rozmaz liczony S-71% L-25% E-2% P-2% Przy zadnym wyniku nie ma podanych norm
Źródło: forum.futuramed.pl/viewtopic.php?t=193


Temat: wynik badania
Chciałabym się dowiedzieć co oznacza wynik CEA 1,26 norma o-3,0 , nawet nie wiem w jakim celu było to robione , byłam u lekarza z przewlekłym bólem brzucha i zlecił coś takiego i morfologię z rozmazem.Morfologia jest ok, rozmaz pałeczkowate 2 podzielone 54 45-75 kwasochłonne 4 0-4 limfocyty 51 10-50
Źródło: forum.futuramed.pl/viewtopic.php?t=169


Temat: Wyniki analizy krwi - prośba o interpretację
Jeżeli chodzi Ci rozmaz to jest idealny,do pozazdroszczenia.Jeżeli chodzi o morfologię to też bym się nie czepiała,a cała reszta to sam wiesz,że dużo za wysoko. Najlepiej wyniki sprawdzać czy są dobre ,zgodnie z normami podanymi przez laboratorium,które wykonywało badania.W tej chwili wszystko robi sie na automatach,a one mają różną kalibrację i są niewielkie rozbieżności.
Źródło: forum.mojacukrzyca.org/viewtopic.php?t=8229


Temat: ***Kwietnióweczki 2009 *** vol 4
, 20-45 Kwasochłonne 2 , 1 , 1-5 Bazofile , , 0-1 Pałeczki 1 , 1 , 1-5 Monocyty 2 , 2 , 3-8 Segmenty 23 , 46 , 40-70 MORFOLOGIA ... że to moze być anemia, brak zelaza, wit B12 i kwasu foliowego... no kurcze po to są normy że w nich ma sie coś mieścić i teraz jestem głupia a wizyte...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=67871


Temat: KERRY BLUE TERRIER W POTRZEBIE
i to po kilku dniach doszlo do normy w miedzy czasie we Wroclawiu byl robiony rozmaz krwi tam tez nie bylo odpowiedzi co mu jest. Koniec tej zabawy byl taki ze ... same padlo na opcje nr 2 Obsluga pierwsza klasa wszystkie badania na miejscu,zajebisty sprzet i wlasciwy czlowiek na wlasciwym stanowisku Po czterech godzinach dostalem cegla w leb,wyjasnilo sie wszystko diagnoza chloniak...
Źródło: terierkowo.fora.pl/a/a,1499.html


Temat: bakterie w moczu
rozpoznanie R50.9- gorączka,nie okreslona wyniki badań laboratoryjnych ALT 21 AST 51 CRP 1,9 NA 140 K 4,1 GLUKOZA 5,0 POSIEW Z KRWI jałowy MOCZ BADANIA OGÓLNE Z OCENĄ OSADU KOLOR słomkowy KLAROWNOŚC przejżysty CIĘŻAR WŁAŚCIWY 1,01 ODCZYN MOCZU 6 LEUKOCYTY negatywny AZOTYNY negatywny BIŁKO negatywny CUKIER W M. negatywny ACETON negatywny UROBILINOGEN norma BILIRUBINA negatywny KREW 50/ul BADANIE BAKTERIOLOGICZNE MOCZU 2008-11-04 posiew jałowy MOCZNIK 2008-11.01 mocznik 2,2 MORFOLOGIA KRWI OBW. Z ROZMAZEM + PŁYTKI KRWI WBC 11,32 ; 10^3/UL NEUT# 1,31 ; 10^3/UL LYM# 8,27 ; 10^3/UL MONO# 1,61 ; 10^3/UL EOS# 0,08 ... ; 10^3/ul MPV 9,30 ; fL OCENA MIKROSKOPOWA ROZMAZU KRWI 2008-11-03 PALE 0,0 % SEGM 10,0 % KWASO 0,0 % BASO 0,0 % LIMF 80,0 % MONO 9,0% RLIMF 0,0% MŁODE FORMY 0,0% KONSULTACJA lARYNGOLOGICZNA : NOS USZY GARDŁO LARYNGOLOGICZNIE W NORMIE. EPIKRYZA: Dziewczynka 2 letnia przyjęta do tutejszego oddziału z powodu utrzymującej sie od 3 dni gorączki. Od 2 tygodni leczona z powodu zakażenia dróg moczowych, Keflexem. Po zakończeniu leczenia wystąpiła gorączka 40 st. Przy przeyjęciu stan dziecka dośc dobry, w badaniu fizykalnym stwierdzono lekko zaczerwienione gardło oraz zaczerwienienie okolicy sromu. W badaniach laboratoryjnych nieswioste wskaźniki stanu zapalnego były ujemne , w rozmazie białokrwinkowym stwierdzono znaczna przrwagę limfocytów. Pod wpływam leków p/gorączkowych uzyskano ustąpienie gorączki. Dziewczynke w dobrym stanie wypisano do domu. ZASTOSOWANO...
Źródło: uronef.pl/Forum/viewtopic.php?t=5730


Temat: Czy to może być celiakia lub alergia na gluten? Pomocy:(
owszem, nie wiem co jej zależy...). Powtórzyłam, że ją proszę o skierowanie na badania krwi pod kątem alergii pokarmowej, bo szkodzi mi mleko itp... Napisała skierowanie, wzięłam, pomyślałam: coś mało, ale ok, nie mogłam się doczytać, więc nie wiedziałam co tam jest... Następnego dnia rano poszłam do przychodni zrobić te badania, okazało się, że dała mi skierowanie na morfologię, jakiś rozmaz, płytki, i panel alergenów wziewnych... Walka z wiatrakami! Zrobię prywatnie. Jeszcze jedna ciekawostka: W badaniach udowodniono związek pomiędzy alergią pokarmową, a tą wstrętną bakterią, oto link: http://www.termedia.pl/ma...bpage=FULL_TEXT Tam się trzeba zarejestrować. Ponadto...
Źródło: forum.celiakia.pl/viewtopic.php?t=2455


Temat: KRAKÓW - Zrezygnowany , przestraszony Max
Wczoraj nie miałam juz sił by cos pisać ......... Były juz wszystkie wyniki z pozostałych badań : mocz - w porządku. wymaz z jelita - równiez nie ma tam jakiś bakterii , które mogłyby być przyczyna tych biegunek u Maksymilianka . flora bakteryjna prawidłowa (badanie wykonywało to samo laboratorium gdzie znależli u Sandry tę pałeczke ropy więc jest wiarygodne ) Poziom hormonów ... jeszcze wczoraj wieczorem zawiozłam jego kał na kolejne badanie tzw badanie kliszowe, które ma określić składniki pokarmowe, które są (w tym kale biegunkowym) nietrawione przez organizm Maksymilianka. W poniedziałek znów musze byc po pracy w lecznicy , bo powinien byc wynik z tego badania . Maks wszystkie badania ma w normie (tylko próby watrobowe nieco powyżej normy , ale tak niewiele, ze wystarczą preparaty na osłone watroby). Nawet trzustka po miesiącu leczenia zregenerowała sie na tyle, że wynik amylazy juz mieści sie w normie. Nadal jednak traci na wadze mimo ogromnego apetytu. I ... nie nieprawidłowośc . (Maks miał robione :morfologie z rozmazem, biochemie , mocz, kał na pasozyty ogólene, kał na lamblie, wymaz bakteriologiczny z jelita, USG jamy brzusznej i ......... nic . Tylko teraz te hormony są bardzo poniżej normy. Nadal bierze jeszcze "leki trzustkowe" (kreon 10000) a przy następnym badaniu krwi oprócz amylazy , będzie miał jeszcze badany poziom lipazy , by miec...
Źródło: forum.boksery.pl/viewtopic.php?t=3532


Temat: problem ze wstawaniem, kładzeniem, obrotem głowy
jest do 10,0). Pozostała morfologia, rozmaz mikroskopowy krwi, próby wątrobowe, sód, potas, wapń w normie. Dodam, że Drupi ma tylko 2 latka:( strasznie cierpi i trwa to już od lipca, czyli...
Źródło: vetforum.pl/viewtopic.php?t=1255


Temat: RSM-badania kontrolne
- pobrano H.P. Innych zmian nie stwierdzono. Wynik badania: Wycinki błony śluzowej jelita grubego o zachowanej architektonice. W blaszce właściwej obecny jest umiarkowany limfocytarny naciek zapalny. Obraz mikroskopowy nie spełnia kryteriów rozpoznania IBD. Morfologia (podaję tylko parametry odbiegające od normy): WBC:3,42 [10³/µl] Rozmaz (pomiar automat.) NEUT - 1,78[10³/µl] 52% LYMPH- 0,90[10³/µl] 26,4% MONO -0,38[10³/µl] 11,1% EO - 0,23[10³/µl] 6,8%
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=278


Temat: mononukleoza?
Odebralam wyniki i zamiast swietego spokoju zamartwialam sie WBC 3,3 (norma od 5) RBC 4,25 HGB 11 (norma od 12) HCT 33,3 (norma od 34) PLT 179 (norma od 180) MCV 78,4 (norma od 80) MCH 26 (norma od 27) MCHC 33,3 RDW-CV 14,3% GR 54% LY 37,9% MID 8,1% rozmaz: granulocyty podzielone: 48% monocyty: 5% limfocyty: 47% Badanie moczu wyszlo dobrze. Przeczytalam te wyniki lekarce przez telefon, kazala przez tydz. podawac kinder biovital z zelazem, powtorzyc badanie i jesli wyniki sie nie poprawia wysle nas na konsultacje do hematologa. Przez 5 dni ... wyraznie nieswoj, wczesnie zasypial (kolo 18! jak nigdy). 4 dnia dowiedzielismy sie ze kolega z Michala grupy z przedszkola lezy w szpitalu z powodu mononukleozy. Nastepnego dnia powtorzylismy Michalowi badanie krwi: WBC 8,1 RBC 4,79 HGB 12,5 HCT 35,3 PLT 184 MCV 73,7 MCH 26 (norma od 27) MCHC 35,4 RDW-CV 16% GR 14,8% (norma od 42%!) LY 72,3% (norma do 49!) MID 12,9% (to sa komorki ktorych aparat nie umie rozpoznac, lab. podaje norme ze moze ich byc do 9%) rozmaz: granulocyty podzielone: 14% paleczkowate 1% kwasochlonne 2% monocyty: 15% limfocyty: 68% OB 17/42 CRP ujemne Odczyn Paula Bunell ujemny Ten ostatni odczyn to badanie na mononukleoze ale ujemny wynik nie wyklucza tej choroby. Rozmawialam z pania analityk ktora wykonywala rozmaz - powiedziala ... analityk ich nie rozpoznala? Przeczytalam lekarce wyniki przez telefon - nie jest przekonana ze to mononukleoza. Kazala powtorzyc badanie za kolejny tydzien. Michal czuje sie coraz lepiej - temp. w normie, ... czy jest zakazna przed wystapieniem objawow (chodzi mi o to czy Michal mogl sie zarazic od tego kolegi, ktory byl w przedszkolu przed wystapieniem objawow)? Jak bedziemy powtarzac badanie krwi chcialabym...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=46699