LIVE

Temat: Morfologia - wyniki
Morfologia - wyniki Witam Bardzo proszę o interpretację wyniku morfologii z rozmazem ręcznym. Dziecko 4,5-letnie, waga 18 kg. WBC 5 tys/ul RBC 4,21 mln/ul HGB 11 g/dl HCT 32,4% MCV 77 fl MCH 26,1 pg MCHC 33,9 g/dl płytki krwi 237 tys/ul LYMPH 39,4% MXD 10,4% NEUT 50,2% LYMPH 2 tys/ul MXD 0,5 tys/ul NEUT 2,5 tys/ul RDW-SD 39,5 fl RDW-CV 13,6% ... proszę o "ludzkie" wyjaśnienie tych wyników. Pozdrawiam Małgorzata
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,101981615,101981615,Morfologia_wyniki.html



Temat: Prośba o interpretacje wyników...
Prośba o interpretacje wyników... Pani Doktor, Mój 7-miesięczny synek właśnie skończył brać żelazo, vit B6 i kwas foliowy (brał przez okres 6 tygodni). Zrobiliśmy wczoraj morfologię z gospodarką wapniowo fosforową (ma wystające żeberko) i wyniki są następujące: Leukocyty 8,8 Erytrocyty 4,02 Hemoglobina 9,9 g/dl Hematokryt 30,4 % MCV 75,6 fl MCH 24,6 pg MCHC 32,6 pg Płytki krwi 270 Anizocytoza erytrocytów 14,3 % LYM% 78,0 % MXD% 7,0 % NEU% 15% RDW-SD 33,8 Fosfaraza alkaliczna 199 IU/I Wapń 10,71 mg/dl Fosfor nieorganiczny 4m62 ng/dl AST 88,20 IU/I ALT 49,3 U/I Białko C-reaktywne (CRP) 0,10 mg/l Będę wdzięczna za interpretację powyższych wyników. Do pediatry mogę iść dopiero pod koniec tygodnia, a bardzo się niepokoję. Z góry dziękuję :)
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,103775315,103775315,Prosba_o_interpretacje_wynikow_.html


Temat: Podwyższone CK, TSH i FT3 9-miesięczniak!!
Podwyższone CK, TSH i FT3 9-miesięczniak!! Ze względu na lekkie "tyły" naszego synka (opóźniona motoryka" i obniżone napięcie mięśni), dostaliśmy skierowanie od neurologa na badanie krwi: Morfologia pełna, TSH, FT3, FT4 i CK. Bardzo proszę o interpretację wyników, niektóre z nich nas niepokoją: WBC 6,76 LYMPH 4,37 LYMPH% 64,6 NEUT 1,87 NEUT% 27,7 MONO 0,33 MONO% 4,9 EO 0,18 EO% 2,7 BASO 0,01 BASO% 0,1 RBC 4,17 HGB 11,4 HCT 33,2 MCV 79,6 MCH 27,3 MCHC 34,3 RDW-SD 36,6 RDW-CV 12,9 PLT 275 PDW 12.4 MPV 10,7 P-LCR 30,6 PCT 0,30 TSH 4,84...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,97527383,97527383,Podwyzszone_CK_TSH_i_FT3_9_miesieczniak_.html


Temat: Prośba o Interpretacje wyników
Prośba o Interpretacje wyników Wczoraj odebrałam winiki Jutro ide do lekarza Ale martwie sie o te limfocyty sad w rozmazie krwi obwodowej Morfologia krwi : krwinki białe (WBC) wg normy ok ... norma 27-32 MCHC ok RDW-SD ok RDW-CV 16,8 norma 11-14 Płytki krwi ok PDW ok MPV ok PCT ok P-LCR ok Retykulocyty ok IRF ok LRF ok MRF ok HFR ok...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,88531306,88531306,Prosba_o_Interpretacje_wynikow.html


Temat: rozmaz krwi
rozmaz krwi Witam proszę o interpretację wyników morfologii i rozmazu krwi. Mój synek ma rok, jest zdrowy, ma apetyt, ładnie przybiera. Badanie robiłam profilaktycznie. WBC 7,6 RBC 4,57 HGB 12,1 HCT 34,6 MCV 75,7 (norma 76-91) PLT 263 LYMP% 73,7 (norma 25-50) MXD% 0,0 NEUT% 0,0 (norma 25-60) LYMP 5,6 MXD 0,0 NEUT 0,0 MCH 26,5 RDW-SD 30,7 (norma 31-54) PDW 10,3 MPV 9,3 P-LCR 20,2 MCHC 35 Rozmaz mikroskopowy: podzielone 10% kwasochłonne 2% limfocyty 82% monocyty 6% Bardzo zmartwiły mnie wyniki rozmazu. Co one mogą oznaczać? pozdrawiam i z góry dziękuje za...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,89986952,89986952,rozmaz_krwi.html


Temat: Interpretacja wyników
Interpretacja wyników Witam, czy mogłabym prosić o interpretacje wyników badania krwi. Córka, 22 m-cy od świąt Bożego Narodzenia ma katar i kaszel o zmiennym nasileniu)> Była leczona Mukosolvanem, Mukofluidem, syropem prawoslazowym i stodalem. Lekarz zaproponował badanie - bardzo mnie to cieszy. Niestety nastepna wizyta dopiero w przyszłym tygodniu, a wyniki jak widze nie do konca ptawidlowe. Na wszelki wypadek podaje wszystkie (i te dobre i te poza normą) Morfologia krwi obwodowej Leukocyty 13 Erytrocyty 4,76 Hemoglobina 12,9 Hematokryt % 37,2 MCV 78,2 MCH 27,1 MCHC 34,7 Plytki krwi 255 Anizocytoza erytrocytów 13% RDW-SD...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,90118178,90118178,Interpretacja_wynikow.html


Temat: Proszę o pomoc w interpretacji wyników - 6-7tc
Proszę o pomoc w interpretacji wyników - 6-7tc Witam, mam nadzieję, że ktoś mi pomoże bo chyba umrę ze strachu. Jestem w około 6/7tc, lekarz kazał mi zrobić badania m. in. morfologię i mocz. Wyniki mnie zaskoczyły, a dokładnie to: MOCZ: -urobilinogen - 33umol/L -białko - 0,3g/L -śluz obfity -bakterie liczne reszta jest w porządku MORFOL.: -Hemoglobina(HGB) - 12,4g/dl (12-18) -Hematokryt (HCT) - 37,3% (36-54) -szerokość rozkładu krw. czerw. SD (RDW-SD) - 36,7fl (37-54) -średnia objętość płytek krwi (MPV) - 11,1fl (7,4-11) reszta w porządku Strasznie się martwię, mój lekarz jest na urlopie do 18. Ja przez ten czas chyba się wykończę. Szukam w necie jakichś informacji, ale niewiele znalazłam. Może ktoś miał podobne wyniki, może ktoś mi coś zasugeruje? Wiem, że tu nie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,76953228,76953228,Prosze_o_pomoc_w_interpretacji_wynikow_6_7tc.html


Temat: Niskie leukocyty - co to moze byc?
juz jest ok. We wtorek bylem na badaniu krwi i prosilbym o interpretacje wynikow, bo mam bardzo maly poziom bialych krwinek: Krwinki biale(WBC) - 2,9 ( 4,4-11,3) Krwinki czerwone(RBC) - 5,41 Hemoglobina - 16,4 Hematokryt - 47 MCV - 86,9 MCH - 30,3 MCHC - 34,9 Plytki krwi - 173 RDW-SD - 40,4 (27,0-34,0) RDW-CV - 12,7% PDW - 14,2 (6,1-11,0) MPV ... Liczba limfocytow - 1,09 Liczba monocytwo - 0,35 Liczba eozynocytow - 0,04 Liczba bazocytow - 0,01 Wczoraj mialem robiona kolejna morfologie i leukocyty mam na poziomie 2,69.Reszta wynikow na podobnym poziomie. Od niedzieli(4 dni) zazywam Gasec a od wtorku ( od 2 dni) Nolicin. Pozatym od miesiac jestem na diecie, schudlem kilka kilo. Dodam, zrobilem badanie na lamblie i wynik okazal sie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,96802217,96802217,Niskie_leukocyty_co_to_moze_byc_.html


Temat: mogę prosić o interpretację wyników morfologii?
mogę prosić o interpretację wyników morfologii? wszystko jest na dolnej granicy normy, więc dobrze chyba nie jest: leukocyty: 5 erytrocyty: 4,32 hemoglobina: 12.6 hematokryt: 36.3 MCV: 84 MCH: 29,2 MCHC 34,7 RDW-SD 37,3 PLT - płytki krwi: 226 tys/uL PDW: 11 MPV: 9.4 P-LCR: 21.3% LYMPH%: 36,2% MXD%: 10,1% NEUT%: 53.7% LYMPH wart. b.: 1.8 tys. /uL MXD wart. b.: 0,5 tys/uL...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,22895487,22895487,moge_prosic_o_interpretacje_wynikow_morfologii_.html


Temat: czy ktoś pomoże zinterpretować morfologię 3,8 lata
czy ktoś pomoże zinterpretować morfologię 3,8 lata prosze o interpretację wyników NEU- 38,4 (2,41 10 do 3/ul) LYM- 51,2% (3,21 10 do 3/ul) MONO- 8,5% (0,53 10 do 3 ul) EOS- ... MCHC- 35 g/dl RDW-CV- 12,4% RDW-SD 36 fl PLT 306 10 DO 3/ul MPV- 8,2 fl P-LCR 16,6% PCT- 0,3 % Mikroskopowy rozmaz krwi: gr.segmentowane 44% gr. kwasochłonne 1% limfocyty- 48%...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,93758554,93758554,czy_ktos_pomoze_zinterpretowac_morfologie_3_8_lata.html


Temat: interpretacja morfologi.Pilne
interpretacja morfologi.Pilne prosze mi pomoc z wynikami mojego synka, czy rzeczywiscie jest az tak zle.Jest bardzo pogodnym , ruchliwym dzieckiem,je ladnie. prosze o interperetacje wynikow: Leukocyty 10,5 Erytrocyty 4,28 Hemoglobina 9,6 Hemtokryt 31,3 MCV 73,1 MCH 22,4 MCHC 30,7 Płyti krwi 392 Anizocytoza erytrocytów 14,0 LYM% 61,9 MXD% 11,6 NEU% 26,5 LYMPH# 6,5 MXD# 1,2 NEUT# 2,8 RDW-SD 30,2 PDW 10,0 MPV...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,88085124,88085124,interpretacja_morfologi_Pilne.html


Temat: wirus czy bakteria? potrzebny antybiotyk?
wirus czy bakteria? potrzebny antybiotyk? WWitam, Bardzo prosze o interpretację wyników badań mojej 5 letniej córki: Morfologia: WBC - 6,64 tys/ul (norma - 6,0 - 14,5) RBC - 4,95 mln/ul (norma ... - 27,5 pg (norma 25,0 - 30,5) MCHC - 34,4 g/dl (norma 32,4 - 36,8) PLT - 156 tys/ul (norma 130 - 400) RDW-SD 37,5 RDW-CV - 13,2% (norma 11,5 - ... W oskrzelach zdaniem pediatry są zmiany. Czy na podstawie objawów i wyników badań można stwierdzić, czy to infekcja wirusowa czy bakteryjna? Pytam, bo lekarz pediatra wypisał antybiotyk (augumentin na 10 dni) ... badania krwi. Zastanawiam się, czy jest tak mało odporna, ze nonstop coś łapie, czy to może np.alergia? Pozdrawiam i dziękuję za opinie. Katarzyna itam,
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,103411363,103411363,wirus_czy_bakteria_potrzebny_antybiotyk_.html