LIVE

Temat: morfologia krwi
Witajcie! Znowu podobne pytanie -o interpretacje wyników, nie moge znalezc norm dla malych dzieci, czy normy podawane obok wyniku sa dla kazdego - wiem ze niektóre wyniki róznia sie u kobiet i mezczyzn, podobno sa dopuszczalne wyniki chocby limfocytów wyzsze niz w normie -w przypadku dzieci malych - to tylko czyjes opinnie. Moze ktos mi pomoze zinterpretowac wyniki moich córeczek:( przy niezgodnych wynikach z podana norma - dopisalam ja) 5 lat i 8 miesiecy: WBC -9,3 RBC - 4,79 HGB- 13,6 HCT - 41,3 PLT-331 MCV-86,3 MCH-28,5 MCHC-33 RDW- 13,7% MPV-7,6 LYMF%- 50,8  norma 25,0-45,0 LYMF-4,7   norma - 1,4-4,5 MON%- 5,4% MON-0,5 GRA- 4,1 GRA%- 43,8  - norma 45,0 - 65,0 OB - 3 mm/h APTT - 36,5 sek   - norma 23,4-46,2 Retikulocyty 4 o/oo -------------------------------------------------------------------------- Druga córeczka ma 4 lata i 5 miesiecy: WBC -8,6 RBC -4,97 HGB- 14 HCT - 43 PLT-276 MCV-86,4 MCH-28,1 MCHC-32,6 RDW- 13,7% MPV-8,2 LYMF%- 47,6  norma 25,0-45,0 LYMF-4,0 MON%- 6,6% MON-0,5 GRA- 4,1 GRA%- 45,8 OB - 4mm/h --------------------------------------- Dodam, ze obie przeszly zapalenie oskrzeli, leczone najpierw jednym a potem drugim antybiotykiem :( - jak dlugi okres...
Źródło: topranking.pl/1850/morfologia,krwi.php



Temat: Proszę o interpretacje wyników
Proszę o interpretacje wyników zrobiłam mojej wg mnie prawidłowo rozwijającej się 4-miesięcznej córeczce badanie profilaktyczne moczu i morfologię. i tu doznałam szoku! w MOCZU MA 1-12 KRWINEK BIAŁYCH GDZIE NORMA WYNOSI 1-4. nabłonki : płaskie 2-3, okrągłe 5-7 (norma -brak). Wyniki krwi WBC 7.8 K/uL LYM 5.1 RO 65.8 %L MID 0.5 GRAN 2.1 27.4 %G RBC 4.96 M/uL HGB 13.3 HCT 37.2% MCV 75fL MCH 26.8pg mchc 35.8 G/Dl RDW 13.6% PLT 467 K/uL MPV 8.7 fL PCT 0.41 % PDW 17.5 10 (GSD) Dziecko karmione piersią , dostaje już deserki. Waga prawidłowa, zero stanów podgorączkowych, kaszlu, kataru. Skąd to białko w moczu? Czy ktoś mógłby mi zinterpretować wyniki morfologii gdzie też niektóre wartści są poza normą. Strasznie się denerwuję.......
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,94031203,94031203,Prosze_o_interpretacje_wynikow.html


Temat: Wyniki morfologi z rozmazem.coś chyba nie tak
Wyniki morfologi z rozmazem.coś chyba nie tak Dziecko ma 5lat i 8 miesięcy.Jest 2 miesiące po zapaleniu płuc.Proszę o interpretację wyników. TEST REZULTAT NORMY WBC 6.80 10^9/l (5.00-10.0) LYM 3.76 10^9/l (2.30-14.4) MID 0.60 10^9/l (0.95) GRA 2.44 10^9/l (1.00-8.50) LY% 55.5 % (46.0-76.0) MI% 8.9+ % ( 5.0) GR% 35.9 % (20.0-45.0) RBC 4.90 10^12/l (3.50-5.30) HGB 12.7 g/dl 9.5-14.1) HCT...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,96856348,96856348,Wyniki_morfologi_z_rozmazem_cos_chyba_nie_tak.html


Temat: Morfologia
Morfologia Witam. Bardzo proszę o interpretację wyników mojego synka (w styczniu kończy 6 lat). Krew pobierana z paluszka, na czczo, bez picia. Mnie zastanawia poziom WBC i HGB, a raczej norma dla dziecka podana przez laboratorium a mianowicie WBC 4,5-13 i HGB 14-18. W różnych źródłach podaje się inaczej 4-10, 6-10, 4-15 itd. Czy przy interpretacji należy sugerować się normami podanymi przez labor. i czy wynika to z metody wykonywania badania? Na pewno nie jest to norma ogólna (przyjęta przez labor. dla dorosłych), bo mój wynik obejmuje 4-10, HGB 12-16. Dodam, że synek ... wyniku morf. zwłaszcza WBC i HGB. WBC 5,4 LYM 2,4 *MID 1,2 GRAN 1,8 RBC 5,08 HBG 14,2 HCT 39,8 MCV 78,3 MCH 28 MCHC 35,7 RDW 13,1 PLT 334 MPV...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,72804228,72804228,Morfologia.html


Temat: Pytanie do gosia_73
Pytanie do gosia_73 Prosiłam o analizę wyników pana doktora, ale narazie bez odzewu... Może mogłabym liczyć na Twoją pomoc.Wyniki dotyczą dwuletniego chłopca. Nie wiem jakie powinny być normy w rozmazie i czy hemoglobina nie jest za niska jak dla dziecka? RBC 4,28 10^6/ul HCT 32,1 % MCV 75 fl RDW 14,2 % HGB 11,1 g/dl MCH 26 pg MCHC 34,6 g/dl PLT 235 10^3/uL [-]MPV 6,3 fl WBC 6,8 10^3/ul LYM 2,0 10^3/ul MID 1,0 10^3/ul GRA 3,8 10^3/ul LYM% 31% [+]MID% 14 % GRA% 55 % ROZMAZ: Pałeczkowate 1 Podzielone 34 Kwasochłonne 10 Limfocyty 55 Dodam, że oprócz morfologii wykonaliśmy też badania w kierunku alergii, ale czekamy jeszcze na wyniki. Mały bardzo dużo chorował w ostatnim czasie. Zdarzyły się napady duszności... Pozdrawiam i...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,72971472,72971472,Pytanie_do_gosia_73.html


Temat: Toksokaroza
Toksokaroza toksokaroza a wyniki krwi obwodowej tj. morfologia i rozmaz w normie,proszę wytłumaczyć. Zaczęliśmy z rozmazem granulocytów kwasochłonnych 22% i podwyższoną leukocytoza oraz alergią 6 klasy >100,00 na białko jaja kurzego ,mleko krowie,pszenice ,soję. IgE całkowite= 3242 IU/ml Teraz jest toksokaroza a gran.kwasochłonne są 3% .Nadmienie ,że dziecko ma 16 miesięcy. Proszę o odpowiedz. Pozdrawiam
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,74853560,74853560,Toksokaroza.html


Temat: Morfologia-a Wysięk w stawach
Morfologia-a Wysięk w stawach Moja 3,5 letnia córka,uskarzala sie na ból nogi.Poszlismy do naszego pediatry,ktory jest jednoczesnie ortopedą i stwierdził ze to wirusowe zapalenie stawów,kazal zrobić morfologie napisze moze najwazniejsze parametry Leukocyty 5,18 Erytrocyty 4,5 hemoglobina 12,8 rozmaz gran.pałeczkowate 1 gran.segmetowane 24 gran kwasochłonne 5 limfocyty 65 monocyty 5 Ob i crp w normie Podobno obraz bialych krwinek przemawia o etiologii wirusowej,dodam ze dziecko nie chorowalo ostatnio ani teraz tzn.oprócz tych bóló nózki nie mialo zadnego kataru,ani nic podobnego. Czy mozliwa jest infekcja wirusowa w stawach tylko.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,91335784,91335784,Morfologia_a_Wysiek_w_stawach.html


Temat: Prosze o interpretacje wynikow.
Prosze o interpretacje wynikow. Witam.W morfologi zwyklej wyszly podwyzszone limfocyty 55,9%(norma 25-50),podwyzszone monocyty 9,8(norma 1-6)i eozzynofile 7(norma1- 7).I jeszcze z rozmazu krwi gran.kwasochlonne 8(norma1-5),limfocyty 52(norma 25-50),monocyty 9 (norma 1-6).Co moga oznaczac takie wyniki? Dodam ze trafilismy do lekarza bo dziecko jest niejadkiem a ostatnio nie chcialo jesc wogole.Tak poza tym nic mu nie jest jest zdrowy i wesoly.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,91902352,91902352,Prosze_o_interpretacje_wynikow_.html


Temat: Niska waga rocznego dziecka.
Jeśli córka ma apetyt, nie jest nienormalnie marudna - to posiew wg mnie jest zupełnie zbędny. Morfologię warto zrobić, choćby dla kontroli i bez żadnego powodu stanu dziecka, a jeśli chodzi ... Po roku teoria zakłada, że dziecko powinno potroić wagę urodzeniową - 2800 x 3 = 8400. 400 gr "niedowagi" to za przeproszeniem - pierdoła. Nie każde dziecko w wieku niemowlęcym futruje tak, że przybiera po kilogramie miesięcznie, inne realizuja jedynie dolną granicę normy i to też jest jak najbardziej ok. Wg mnie - wszystko gra, nie martw się absolutnie, bo nie masz czym, tym bardziej, że dziecko nie wykazuje jakichś mankamentów zdrowotnych. Pediatrzy często lecą wg wytartego schematu i roczniak ważący 8 kg to dla nich "nienormalność". Wasz lekarz wziął w ogóle pod...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,91969025,91969025,Niska_waga_rocznego_dziecka_.html


Temat: prosze o interpretacje wynikow
prosze o interpretacje wynikow Pani dr prosze o interpretacje wynikow morfologii WBC 4.9 lym %54 mon 0.3 gra 2 RBc 4.13 HGB 12.4 HCT 36.2 MCV 88 MCH 30 RDW 11.5 PLT 224 PDW 10.6 MPV 7 PCt 0.2 paleczkowate 1 podzielone 28 kwasochlonne 4 limfocyty 62 monocyty 5 Dziecko ma 2 lata i 9 miesiecy Pani dr szczegolnie niepokoja mnie parametry odbiegajace od normy tzn WBC 4,9 norma laboratorium 6-13 PLT 224 (250-550) i RDW 11.5(12-16)
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,98081881,98081881,prosze_o_interpretacje_wynikow.html


Temat: proszę o interpretacje wyników morfologi i porade.
proszę o interpretacje wyników morfologi i porade. Moja córka (2 lata) od miesiąca była chora, oskrzela + zatoki... teraz powtórzyłam jej morfologię i puściłam do żłobka... i zastanawiam sie czy dobrze zrobiłam, proooooszę rzucić okiem na jej wyniki: RBC 4,95 HGB 12,7 HCT 38,8 MCV 78,5 MCH 25,6 (-) norma 27,0-32,0 MCHC 32,6 RDW 14,9 PLT 337 MPV 7,7 WBC 12,7 NEU 32,60 (-) norma 35,00-55,00 EOS 4,20 BAS 0,60 LYM 54,4 MON 8,2 ALY 1,68 LIC 1,07 rozmaz krwi: gran 27% eos. 3% lym. 61% mono 9% bardzo proszę o radę, czy dobrze zrobiłam posyłając dziecko juz do żłobka, czy należałoby jeszcze potrzymać w domu?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,79493239,79493239,prosze_o_interpretacje_wynikow_morfologi_i_porade_.html


Temat: Niskie granulocyty - interpretacja
Niskie granulocyty - interpretacja pediatr zalecił podstawowe badania mojej rocznej córce, z powodu znikomego przybierania na wadze. Wynik morfologii jest w normie poza; GRAN% - 26,2 norma (40-75) LYM% - 62,60 norma (25.00 - 50.00) MCH - 26,9 norma (27,0 - 32,0) jak interpretowac te wyniki, co to znaczy dla organizmu dziecka. prosze o opdowiedź.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,64512175,64512175,Niskie_granulocyty_interpretacja.html


Temat: Morfologia 8 tygodniowego dziecka
Morfologia 8 tygodniowego dziecka Witam Moja córeczka skończyła w poniedziałek 20.08.07 osiem tygodni. Proszę o interpretacje jej morfologii, dodam, że karmię ją piersią i mam anemie w wyniku krwawienia w czasie ... 6,4 10e3/ul LYM 4,6 LYM% 72% MID 0,9 MID% 14% GRA 0,9 GRA% 14% Fe w surowicy 63 Pediatra zalecil podawac JUVIT C 1x 5 kropli dziennie, Ferrum 50mg- 5ml+ 2,5mlx1 dziennie, Acidum Folicum 5mg+ 1∕2 tabletki, Vit B6+ 1∕4 tabletki. Dziecko przyjmuje tez 1krople Vigantolu. Czy to leczenie jest prawidłowe i dlaczego niektóre wskaźniki morfologii sa poniżej, a niektóre powyżej normy?...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,67864824,67864824,Morfologia_8_tygodniowego_dziecka.html


Temat: czy to juz alergia?
czyli bardzo wysoki i nikt nie potrafi powiedziec dlaczego Dodam jeszcze ze moje dziecko przestalo sie rozwijac prawidlowo, lekarze podejzewaja autyzm Bylismy juz w poradni neurologicznej, robilismy EEG i wszystko w normie Szukam wszedzie gdzie moge pomocy, i nikt, narazie, nie potrafi mi powiedziec dla czego moje dziecko sie cofa w rozwoju, jestem z Krakowa Blagam, pomozcie mi znalezc lekaza...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,578,79757968,79757968,czy_to_juz_alergia_.html


Temat: morfologia+rozmaz - o czym mowi
Witam, chciałabym podłączyć się pod wątek i spytać co oznaczają w morfologii obnizone granulocyty.Wyszło jej GRAN 1,3 a norma jest od 1,5. Co to oznacza, leukocyty w morfologi miała w normie, ale w rozmazie miała wysokie, ale to ponoć normalne u 15 miesięcznego dziecka. Proszę o odpowiedź.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,59057573,59057573,morfologia_rozmaz_o_czym_mowi.html


Temat: morfologia+rozmaz - o czym mowi
Przepraszam, że sie tak w sumie bezczelnie włanczam do rozmowy i pytam, ale widzę, że znacie sie na tym wszystkim a ja kompletnie nie wiem o co chodzi ztą morfologią, zrobiłam ... .Jeszcze raz przepraszam.MOje dziecko ma 16 miesięcy i w wyniki takie WBC 12,4 LYM 10.4 RO 83,8% MID 0,7 6% GRAN 1,3 R3 10,2% NORMA PODANA 1,5-8,5 30,0-50,0% RBC 5,16 HGB 14,1 MCT 43,9 MCV 85 MCH 27,3 MCHC 32,1 RDW 14,9 NORMA 11,5-14,5 % ROZMAZ RĘCZNY SEG 9% BAND 1% LYMP 80% MONO 4% EOSIN 5 % BASO 1% Poza siatką ... alergii albo o pasożytach, bo po to lekarka go kazała zrobić. A morfologia mówi coś o zakażeniu bakteryjnym czy nie? Bo mała ma bakterie okropne w gardle i w sumie to...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,59057573,59057573,morfologia_rozmaz_o_czym_mowi.html


Temat: Interperetacja morfologii, co oznaczają GRAN ?
Interperetacja morfologii, co oznaczają GRAN ? Bardzo proszę o odpowiedź jeśli ktoś sie zna na tym, co oznaczają obniżone Granulocyty w morfologii? MOje dziecko ma 16 miesięcy i w wyniki takie WBC 12,4 LYM 10.4 RO 83,8% MID 0,7 6% GRAN 1,3 R3 10,2% NORMA PODANA 1,5-8,5 30,0-50,0% RBC 5,16 HGB 14,1 MCT 43,9 MCV 85 MCH 27,3 MCHC 32,1 RDW 14,9 NORMA 11,5-14,5 % ROZMAZ RĘCZNY SEG 9% BAND 1% LYMP 80% MONO 4% EOSIN 5 % BASO 1% Poza siatką norm są te granulocyty 1,3 i RDW 14,9 rozmaz ręczny nie ... A morfologia mówi coś o zakażeniu bakteryjnym czy nie? Bo mała ma bakterie okropne w gardle i w sumie to nie wiadomo czy jest jakieś zakażenie czy tylko jest nosicielem.Proszę mi...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,59135540,59135540,Interperetacja_morfologii_co_oznaczaja_GRAN_.html


Temat: wynik morfologii
wynik morfologii Skierowanie na morfologie dala alergolog, a nastepna wizyte wyznaczyla na wrzesien. Czy te wyniki wymagają wcześniejszego skonsultowania z pediatra czy moge z nimi czekac do wrzesnia? Dotyczą dziecka mającego 5,5miesiaca. (w nawiasie podane normy, ale zdaje sie ze dla doroslych) WBC 11.1 K/uL (4.0-10.9 K/uL) LYM 7.2 R0 64.5%L (0.6-4.1 10.0-58.5%L) *MID 0.9 7.8%M (0.0-1.8 0.1-24.0%M) GRAN 3.1 R4 27.7%G...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,64175709,64175709,wynik_morfologii.html


Temat: LYM-norma w morfologii
LYM-norma w morfologii Witajcie, temat norm morfologii dla dzieci był poruszany wielokrotnie. Sprawdzałam w polecanych przez Was serwisach internetowych, ale nie mogę się dopatrzeć normy LYM W wyniku mam podane LYM ... GRA (tys/ul) - 3,3 RBC (min/ul) - 5,04 HGB (g/dl) - 13,3 HCT (%) - 40,5 MCV - 80 MCH (pg) - 26,4 MCHC (g/dl) - 32,8 RDW (%) - 11,2 ... węzęł od jesieni. Wyniki, które uzyskał w grudniu były prawidłowe (ale norma dla 11 miesięcznika jest chyba trochę inna niż dla starszego o prawie pół roku) Bardzo proszę o interpretację wyników...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,40843363,40843363,LYM_norma_w_morfologii.html


Temat: morfologia 2 miesiecznego dziecka-kto pomoze?
morfologia 2 miesiecznego dziecka-kto pomoze? kto moze mi pomoc sprawdzic wyniki krwi mojej corki. normy sa tylko dla doroslych a nigdzie nie moge znalezc norm dla maluchow ola ma WBC 9.5 G/L LYM 6.8 mid 0.8 GRAN 1.9 RBC 3.73 T/L HGB7.4 mmol/L HCT.318 L/L MCV 85.3 FL MCH 2.00 fmol MCHC 23.4 mmol/L RWD 15.4% PLT 312 G/L
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,6802212,6802212,morfologia_2_miesiecznego_dziecka_kto_pomoze_.html